Tuga element kreacije

Mlada žena u plemenu Indijanaca tražila je od svog mudrog učitelja da joj pomogne tako što će joj dati odgovore na pitanja koja je muče već dugo vremena. Dozivala ga je u svom unutrašnjem svetu već dugo i njegov duh je čuo te pozive te se on i u spoljašnjosti sreo sa njom kako bi joj pomogao da pronađe odgovore.

Otišli su do mesta na kom se nalazi otvor – rupa u zemlji u kojoj je kao u Raju. Voda tirkizno zelena, kristalna na kojoj se svetlost drugačije prelama u zavisnosti od toga da li ona dolazi od zraka Sunca ili refleksije Meseca.

Stari Indijanac spustio je devojku u to mesto rajske lepote i rekao joj da će tu boraviti sama dok ne pronađe odgovore. Ona je momentalno shvatila šta je lekcija i da i u Raju postane mučno ako si sam i zatočen. Bila je jako tužna jer je znala da neće moći da izađe dugo vremena. Počela je da plače i suze su polako podizale nivo vode. Plakala je i plakala nekoliko godina i nivo vode se sve više podizao. Uspela je da izađe tako što je voda bila blizu otvora. Devojka je znala da će, ako ne zatvori rupu, tuga preplaviti celu zemlju i da će sve postati plavo i svi stanovnici će postati tužni.

Takođe je znala da može da napravi nešto lepo oko te rupe i tako stvori neku ravnotežu. Pomislila je šta izaziva sreću i ukazalo joj se cveće. Posadila je na poklopcu i oko njega cveće. Ono je, probivši se ispod, došlo u kontakt sa vodom, nešto drugačijeg kvaliteta. Počelo je da cveta i sa te druge strane, u unutrašnjosti zemlje. Počelo je da raste, da se razvija. Pčele su osetile drugačiji miris i krenule za tim novim senzacijama. Polako počeo je sve da buja, a zatim, nešto brže i da raste novi svet. U tom svetu, tuga i sreća bile su u ravnoteži jer su obe učestvovale u njegovom Stvaranju. Sve komponente dale su svoje svojstvo celini.

Autor: dr Dunja Cigić Gavrilović

Ovaj tekst je proistekao iz Simboloterapije® koja je zaštićena terapija dr Dunje Cigić Gavrilović. Ukoliko vam se dopada priča i smatrate je korisnom, slobodno je podelite uz navođenje autora. Svako neovlašćeno korišćenje teksta je zabranjeno.