Zahvalnost kao životna filozofija

Zahvalnost je znak uzvišene duše

Zahvalnost je jedno od najuzvišenijih osećanja i najviše vrednovana vrlina koja je odraz duhovne zrelosti. Zahvalnost zauzima značajno mesto u svim religijama i duhovnim učenjima, dok se u psihologiji istražuje tek dve decenije. Zahvalnost može da se posmatra kao spona između psihologije, duhovnosti i religije.

Svesnim fokusiranjem na dobrobiti i blagodeti zahvalnost se može razvijati i negovati. Bilo da je reč o spontanom pojavljivanju emocije zahvalnosti, ili o izgrađenoj životnoj filozofiji u čijem središtu se nalazi zahvalnost, ona pruža najrazličitije mogućnosti – od poboljšanja socijalnih odnosa, boljeg fizičkog i mentalnog zdravlja, do prepoznavanja dobrog u svemu postojećem.

Zahvalnost je u najtešnjoj vezi sa srećom. Kada se pomene sreća, jedno od prvih pitanja koje se pojavljuje odnosi se na to kako je dostići. Da li se na dostizanje i povećanje sreće može uticati, i ako može – na koji način? Pokazano je da zahvalnost, pored pomenutih dobrobiti, može dati doprinos i kada je u pitanju povećanje sreće i zadovoljstva životom.

Zahvalnost može biti svestan izbor. Može se razviti u praksu posmatranja šire slike, u cilju postizanja pozitivnog doživljavanja života. Osobe koje neguju zahvalnost zapravo odlučuju da život posmatraju sa svim njegovim dobrim i lošim stranama iz jednog drugog ugla, iz jedne druge perspektive. Život se posmatra kroz perspektivu osobe koja prima poklone, prepoznaje ih i sposobna je da se izdigne iznad trenutnog negativnog događaja ili iskustva. Negativni događaji posmatraju se kao izazovi iz kojih se može nešto naučiti. U pozadini zahvalnosti kao svesnog izbora stoji duboka životna filozofija. Dakle, zahvalnost kao svestan izbor se ne pojavljuje spontano, već je rezultat dugog promišljanja i iskustveno doživljenog blagostanja.

Na povećanje zahvalnosti se može direktno uticati većim brojem tehnika koje nam stoje na raspolaganju.

Zašto je ovakav pristup jedna od kapljica svetlosti?

Upravo zbog moći koja izvire iz usvajanja filozofije zahvalnosti. Ukoliko ne negujete zahvalnost i ne naučite da prepoznate darove života, sve što postignete, neće vas istinski učiniti srećnim. U okviru programa 7 Drops of Light naučićete tehnike za povećavanje zahvalnosti, načine na koje možete da postanete zahvalniji i da lakše prepoznate sve ono što je dobro. Usvajanje zahvalnosti kao životne filozofije promeniće vaš fokus i perspektivu, način na koji posmatrate život i sve ono što ga čini, a vi ćete postati zadovoljniji, srećniji i ispunjeniji.