Susret sa zlatnom senkom

Šta je zlatna senka?

Zlatna senka je termin Karla Gustava Junga koji označava još jedan od arhetipova, iako manje poznatih i pominjanih. Kada se spomene arhetip senka, većina ljudi pomisli na tamnu senku – tamni deo ličnosti koji postoji u svakom od nas i koji ne vidimo i ne prepoznajemo, jer je potisnut. Ista odrednica primenjuje se na njenog opozita – zlatnu senku. Kao u prirodi, tako i u ljudskoj psihi, sve što postoji ima i svoju drugu stranu. Ako postoji tamni deo ličnosti koji mi potiskujemo, postoji i svetli deo ličnosti koji takođe, iz nekog razloga potiskujemo.

Rad sa arhetipovima predstavlja uspostavljanje veze sa dubokim delom naše ličnosti. Zašto bi neko potisnuo svoju svetlu stranu – svoj talenat, kreativnost i sve ono pozitivno što ima u sebi? Naravno razlozi su brojni, ali jedan od njih je taj što bi svetlo bilo previše jako za okolinu. Ukoliko biste se izrazili u punom sjaju možda ne biste bili prihvaćeni od strane okoline u kojoj se nalazite.

Kako izgleda individualni dubinski rad u proširenom stanju svesti?

Tokom individualnog susreta sa terapeutom nakon uvodnog razgovora u opuštenoj, prijatnoj i podržavajućoj atmosferi, prelazi se postepeno iz duboko opuštenog stanja svesti u još dublje stanje svesti u kom uspostavljate uz pomoć terapeuta kontakt sa svojim višim ja – nadsvesnim delom ličnosti. Sve poruke koje dobijate u tom stanju svesti dolaze isključivo od vas, od vašeg najmudrijeg dela ličnosti. Nakon poruka koje dobijete (nekad u vidu slika, nekad u vidu osećaja, nekad sećanja na baš određeni događaj) postepeno se vraćate u budno svesno stanje.

Pored same tehnike namenjene susretu sa zlatnom senkom, svaki klijent dobija od posebne vežbe koje su vrlo su delotvorne u otklananju blokada i dodatno podstiču aktiviranje zlatne senke.

Šta dobijate nakon susreta sa zlatnom senkom?

Prilikom susreta sa zlatnom senkom vi dolazite do svog svetlog, kreativnog dela ličnosti kog do tog momenta niste bili svesni. Dobijate novi uvid u svoju ličnost i postajete celovitiji. Tek kada otkrijete sjajni, zlatni deo svoje ličnosti i dovedete ga do svesnog dela ličnosti, moći ćete da ga u potpunosti aktivirate. Bez obzira da li se radi o talentu, izražavanju kroz stvaranje, kreativnost ili višem stanju svesti, vi ćete nakon susreta sa zlatnom senkom biti celovitiji jer jedan deo vas neće više biti uspavan i zaboravljen – a reč je o vašem zlatnom delu! Zamislite samo koliko se potencijala krije u aktiviranju zlatnog, najsjanijeg dela vas.

Kome je namenjen rad sa zlatnom senkom?

  • Svim osobama zainteresovanim za rad na dubinskim delovima ličnosti
  • Svim osobama zainteresovanim za rad sa arhetipovima
  • Svim osobama koje imaju osećaj da mogu više, ali ih nešto sprečava/blokira da se izraze
  • Svim osobama koje prolaze kroz stvaralačku krizu – pisanja, slikanja, materijalizovanja svog znanja, potencijala…