Tamo negde iznad sećanja

Tata kako nastaje duga? Pita verzija mene koja u tom trenutku ima pet godina.

Tako što kroz kapi kiše prolaze zraci Sunca i svetlost se prelama, odgovara tata.

Taj odgovor i sada, posle tačno 30 godina, vrlo je jasno urezan u moje sećanje. Sećam se i da sam kao mala znala nazive oblaka i iz kojih nastaje kiša i kako se oni razlikuju od onih koji bezopasno plove po nebu.

Svim ovim pojavama danas se bavim kroz simbole i Simboloterapiju®. 

Pre neki dan baš to sećanje je prešlo prag svesti i stiglo do mog srca. Razmišljam o tome šta učimo decu kada odrastemo. Oni koji su uspeli da postanu zrele ličnosti, a da zadrže dete u sebi sigurno imaju dobar protok mašte, igre i fantazija u svakodnevnom životu.

Na terasi imam zvezdice koje su okačene tako da se nekad stiče utisak kao da su samo malo skliznule sa neba. Moj sin stalno želi da ih dohvati. Podignem ga i dopuštam mu da dohvati i istraži zvezde i šapnem mu da ne sme da poveruje da to nije moguće. 

Tako nekako ja zamišljam odgovor na to čuveno pitanje jeste ili nije (sve)moguće?

Moj odgovor u ovoj fazi života je da Čovek nije ni nemoguć ni svemoguć.

Ono što se uvek može promeniti je percepcija, te tako nešto što deluje nemoguće postane moguće i upravo u tom procepu nastaje umetnost života. Srećna sam što moj sin želi da dodirne i dohvati zvezde, a moje je da ga u tome podržim. Ko zna možda vas iznenadi jednog dana, kao što ću ja sad izneaditi tatu kad pročita i vidi da sam dodirnula dugu ☺

Duga je simbol prelaska iz jedne realnosti u drugu, ona je spona između vidljivog i nevidljivog, mašte i realnosti. Dolazi iz sveta bajki, a možemo da je vidimo. Duga je uvek prelazak – most između materijalnog i duhovnog. Njene boje poručuju vam šta se može dobiti kad se sretnu Sunce (racionalni deo vašeg bića) i Voda (vaše emcocije, vaša duša). U tom susretu nastaje Čarolija – Duga. 

Sada ću vas zamoliti da zastanete i pronađete odgovor na pitanje možete li da dodirnete zvezde ili ušetate u dugu ? Ako ne verujete da vi možete ne znači da je to nemoguće i da kroz neko iskustvo nećete promeniti percepciju. Recimo da dođete na Simboloterapiju® i uverite se u suprotno ☺