Utisci - Simboloterapija

Lena (33)

Zahvalna sam zato sto sam imala priliku da radim sa Dunjom simboloterapiju. Prilikom korišćenja ove tehnike iskusila sam osećanja koja nisam ni mogla da prepostavim da ću osetiti samo bivajući opuštena i odgovarajući na njena pitanja. Za nekoliko minuta našla sam se na mestu na koje sam odlazila kao dete svako leto, na moje mesto spokoja i detinje iskrene sreće. Na momenat sam pobegla od stvarnosti i osetila kako zaista letim sa krilima orla, koji mi se pojavio kao simbol.

Neverovatno koliko je naša podsvest snažna i koliko bismo toga mogli da saznamo o sebi samo gledajući dublje u sebe i naš nesvesni deo koji se otvara prilikom korišćenja ovakvih tehnika kao što je simboloterapija.

Vrlo je interesantno da je moje trenutno zaposlenje usko povezano sa letenjem, kao i činjenica da sam spoznala i da sam zaista snažna kao i sam orao, a da o tome nikada nisam razmišljala u tom smislu. Takodje, sam doživela prisustvo meni veoma važne osobe u životu, koja nije više sa nama, ali me sećanja na to mesto na kojem sam se našla vezuju za nju, i to je prouzrokovalo snažne emocije i osećaj njenog fizičkog prisustva na momenat. Sjajno iskustvo. Često se setim snažnih emocija koje sam doživela i radujem se narednom susretu sa Dunjom i novom simbolu!

Marija (50)

Čudno se osećam poslednja dva meseca. Veoma sam tužna, sve mi pričinjava napor. Svaki dan mi je sve teže ustati.

Razmišljam o mnogim tekstovima koje sam pročitala, knjigama... Sve je uticalo na mene.

Jedan od tih tekstova je bio veoma dobar, ali stalno ponavljanje reči "rad na sebi" mi je posebno smetalo. Dugo već razmišljam o tome kako se ne slažem sa tim. Osećala sam se kao da mi je neko okačio tablu na vrat "radovi na putu", kao da se neki deo mene pokvario, pa ga treba popraviti, zameniti...

Ako smo mi savršena, a jesmo, Božanska Bića, a ko smo Duše u ovm telu, onda nema popravki. Onda samo nasoj Duši treba pomoći da se što bolje oseća u ovom telu, u ovom okruženju, u ovim okolnostima.

Izgleda da samo treba uzeti kompas u ruke, pronaći svoj pravi put, vratiti se na njega i samo uživati u putovanju, i svaki čas biti zahvalni što smo baš sada ovde.

Tako sam se ponovo ušuškala, ukalupila, ušetala u zonu komfora..., ali i dalje sam bila nezadovoljna. Nešto me je žuljalo, kao kamenčić u cipeli, kao pogrešno stavljena puzla u sliku. Nešto ipak nije bilo u redu, ali šta?

Onda "slučajno" u Sensi, pročitam tekst drage Dunje. Počnem razmišljati o simboloterapiji, o snovima koje intenzivno sanjam, o simbolima.

Počnem razmišljati o odlasku i susretu sa njom. Odsanjam odgovor i konačno donesem odluku.

Vreme je.
Trgni se.
Pokreni, izadji iz zone konfora.
Poleti.

Tretman sa njom me promenio! Pokrenuo! Usudila sam se krenuti svojim putem!

Samo sam se opustila i pustila mojoj Duši da me vodi, da mi pokaže put, da shvatim, da se pročistim, da se oslobodim nekih uverenja i predrasuda. Da pustim sebi samoj da radim ono što volim, ono što najbolje znam.

Vreme je da stresem prašinu sa one mudrije "Ja", da joj posvetim punu pažnju i pustim da me vodi.

Proces me je osnažio, pročistio. Prodisala sam punim plućima. Lakša sam, vedrija, veselija, spontanija. Dokle? Ne znam, ali nije ni važno znati. Važno je da sam zakoračila na svoj put koji je osvetljen mojom Dušom. Spoznala sam da je to moj put, bez obzira na mišljenja drugih ljudi i okoline, jer to je moj život - meni je udoban, mio, lagan, čaroban. Zna biti i težak i tužan i naporan, ali je moj.

Beskrajno hvala Dunji. Uspele smo zajedno! Bez njene pomoći, vođstva, divnog glasa, analize na kraju procesa, veoma neobične povezanosti koju osećam, ne bih uspela.

Sama ne bih došla do ovih spoznaja o samoj sebi, ili bi mi trebalo mnogo vremena.

Sada znam da postoji mesto u meni, moja mirna luka, čista i netaknuta. Znam da mogu lako stupiti u vezu sa mudrijim delom sebe, dobiti odgovore kada sam u dilemi, konsultovati se. Jednostavno znam da nisam sama.

Ovo je za mene samo početak jednog dela puta, koji je čekao da bude otkriven. Moji snovi su počeli polako da se ostvaruju.

Jedna sasvim obična žena shvatila je koliko je neobična i posebna - baš kao svako od nas. Svi smo mi posebni, jedinstveni, neponovljiva kreacija.

Usudimo se zakoračiti u sopstvenim cipelama na svoj put.

Ponekad nam je potreban znak na putu, svetlo u tunelu strahova i mračnih misli.

Sada, u ovom trenutku moje svetlo i Zvezda vodilja bila je Dunja i simboloterapija.

Još jednom veliko hvala na Svetolsti kojom zrači i koju nesebično deli.

Dunja Cigić Gavrilović, doktor psiholoških nauka,
terapeut, autor programa 7 Drops of Light i osnivač simboloterapije

Kontakt. +381 61 6304 169
Dunja Cigić Gavrilović
email.contact@7dropsoflight.com

Copyright © 2017 7dropsoflight. Sva prava zadržana